İlaç sıkıntısı nedeniyle, halk sağlığı risk altında

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, "AK Parti’nin yanlış politikaları sonucu ciddi sıkıntı yaşayan sektörlerden biriside maalesef ilaç sektörü olmuştur. Birkaç yıldır ilaçta yaşanan tedarik sıkıntısı her gün artarak devam etmektedir" diyerek çözüm bulunmasını istedi.

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "İlaç yokluğu ile karşı karşıya kaldığımız son yıllarda, Sağlık Bakanlığı kalıcı çözüm bulmakta yetersiz kalmaktadır. Eczacılık meslek örgütleri, Türkiye’de 650’nin üzerinde ilacın temininde ciddi sorunlar yaşandığını söylüyor. Ellerinde reçete ile eczane eczane dolaşan hasta ve hasta yakınlarını görüyoruz. Vatandaşlarımızın ve eczacıların mağdur olduğu bu süreçte ilaç yokluğu kronik bir soruna dönüşmüş durumdadır.

Artan döviz kuru ve planlama hataları nedeniyle Türkiye’de daha önce hiç yaşanmayan bir ilaç krizi yaşanmaktadır. Üretim ve tedarik konusundaki beceriksizliğini muhtemelen dış güçlere bağlayacak olan AK Parti, en kısa zamanda bu sıkıntıyı çözmeli, vatandaşlarımızı daha çok mağdur etmemelidir. İlaçlar, hastalık esnasında tedavi amaçlı kullanılması gereken ürünlerdir. Hastalarımız bu haktan mahrum bırakılmamalıdır. Konu ile ilgili sektörün tüm paydaşları üreticiler, dağıtım kanalları ve eczacılarla istişareler yapılmalıdır. Üretim, tedarik ve planlama ile ilgili fikirleri dikkate alınmalı, talepleri dinlenmelidir. İlaçta dışa bağımlılığı ve piyasadaki ilaç yokluğun azaltacak kısa, orta ve uzun vadeli kalıcı politikalar geliştirilmelidir. İvedilikle yerli üretim ve hammadde bazında üretim sağlanmalı ve desteklenmelidir.

Tedaviye erişim zorlaştı, randevu alınamıyor.

Milletvekili Bilici, vatandaşlarımız kamu hastanelerinden randevu almakta zorlanıyor. Hastalar bir şekilde özel sağlık kuruluşlarına mecbur bırakılıyor.  Sağlık söz konusu olunca hasta veya hasta yakını tüm şartlarını zorlayarak malını, mülkünü satmak zorunda veya kredi çekmek zorunda kalıyor.  AK Parti iktidarının son yıllardaki yanlış politikaları sağlık sektörüne büyük darbe vurmuş durumda. Hasta sayısı artarken, hekim sayısı azalmaya devam ediyor. Aynı şekilde muayene ve ilaç katılım payları hızla artıyor. Toplum sağlığının önemsenmediği bu anlayışla, tedaviye muhtaç vatandaşlarımız hastaneyi aramaya, ulaşırlarsa gitmeye artık imtina ediyor. Çünkü muayeneden sonra tektik, ultrason, tomografi gibi görüntüleme randevuları için çok uzun günler veriliyor" dedi.

03 Ağu 2023 - 17:17 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Van Havadis Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Van Havadis hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Van Havadis editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Van Havadis değil haberi geçen ajanstır.