Mavi Nefes Projesi Van Gölü’ne uzandı

Garanti BBVA ve TURMEPA iş birliğinde gerçekleşen Mavi Nefes Projesi kapsamında Van Gölü’nde temizliğe başlandı.

Büyütmek için resme tıklayın

Sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında iklim kriziyle mücadeleyi önceliklendiren Garanti BBVA’nın 2021 yılında DenizTemiz Derneği/ TURMEPA iş birliğiyle deniz kirliliğini azaltmak ve önlemek amacıyla Marmara Denizi’nde başlattığı "Mavi Nefes Projesi" bu kez ülkemizin doğusuna  Van Gölü’ne uzandı.

Göl ve çevresinde yaşanan kirlilikle baş etmek adına "Ahtapot 6" deniz süpürgesi 12 ay boyunca Van Gölü’nde faaliyet gösterecek. Van Gölü'ndeki su kirliliğini azaltarak biyoçeşitliliğin korunmasına fayda sağlayacak olan Mavi Nefes Projesi ile birlikte bölge halkında çevre bilincinin artmasına da katkıda bulunmak hedefleniyor.

Mavi Nefes Projesi kapsamında Eylül 2021’de Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununun çözümüne katkı sağlamak için iki deniz süpürgesiyle müsilaj ve katı atık temizliği başlamıştı. Temmuz 2022’de Marmara’nın dışına çıkılarak deniz turizminin yoğun olduğu Antalya’nın Adrasan bölgesinde de bir deniz süpürgesi 4 ay boyunca hem katı hem de sıvı atık toplayarak deniz temizliği için çalıştı. Van Gölü, Mavi Nefes Projesi’nin ulaştığı üçüncü bölge oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ, Garanti BBVA olarak parçası oldukları topluma karşı sorumluluk bilinciyle, iklim kriziyle mücadeleye yönelik öncü çalışmalara imza attıklarını aktardı.

Çalışmalarında atık yönetimi ve temiz geleceğin kritik öneme sahip olduğuna değinen Baştuğ, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda birlikte hareket ettiğimiz TURMEPA ve değerli yönetimiyle uzun soluklu ve daha da yaygınlaşacak iyi bir iş birliğimiz var. Geçtiğimiz yıllarda doğa daha önce karşılaşmadığımız bir şekilde alarm verdi ve deniz ekosisteminde yaşayan binlerce canlı türünü etkileyen müsilaj sorunu kendini çok güçlü şekilde gösterdi. Bu nedenle 2021 yılında DenizTemiz Derneği/ TURMEPA iş birliğiyle deniz kirliliğini önlemek amacıyla 'Mavi Nefes Projesi'ni başlattık.

21 Eylül 2021-31 Mart 2023 tarihleri arasında deniz süpürgeleriyle Marmara Denizi’nden 132 bin 400 kilogram katı atık toplandı ve uygun olanlar geri dönüşüme kazandırıldı. Projemizin birinci yılı dolmadan ise Marmara’nın dışına çıkarak su kirliliği sorunu yaşayan bölgelere destek olmanın mutluluğunu yaşadık. Geçtiğimiz yaz, yat turizminin yaygın olduğu Adrasan’da deniz temizliği yaparak yaklaşık 2 ton sıvı atık topladık. Şimdi de Van Gölü’nde temizleme çalışmalarına destek oluyoruz. Mavi Nefes ile Marmara dışındaki denizlerimiz ve su kaynaklarımızı da temiz tutmak ve Türkiye çapında çevre bilinci konusunda farkındalık yaratmaya katkıda bulunmak bizler için mutluluk verici. Kirliliğin önüne geçmek, çevremize ve dünyamıza iyi bakmak için gereken her türlü aksiyonu almaya devam edeceğiz."

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ise iki yıl önce Marmara Denizi’nde çıktıkları Mavi Nefes yolculuğunu denizlerin ardından Van Gölü’ne taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Van Gölü'nün Türkiye'nin en büyük gölü olmasının yanı sıra bölgedeki sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel katkılarıyla önemli bir cazibe noktası olduğuna dikkati çeken Kaptanoğlu, "Ne yazık ki aynı sebeplerden dolayı kirlilik baskısıyla da mücadele etmek durumunda kalıyor. TURMEPA olarak kuruluşumuzdan bu yana odağımızda olan Van Gölü’ne bu kez Garanti BBVA’yla birlikte kalıcı bir çözüm modeli götürüyoruz. Bu projeyle bölgede uzun yıllardır devletimiz ve yerel yönetimlerin yürüttüğü koruma faaliyetlerine önemli bir katkıda bulunmuş olacağız. Göldeki kirliliğin önüne geçerken aynı zamanda iklim değişikliğine karşı Van Gölü Havzası’nı dirençli hale getirmeyi ve bu konuda bölgesel farkındalık oluşturmayı amaçladığımız projemize Tatvan Belediyesi de destek veriyor. Çünkü inci kefali ve sodalı serin sularıyla Van Gölü’nün geleceğe miras güzelliklerinden hepimiz sorumluyuz." değerlendirmesinde bulundu.

28 Nis 2023 - 13:44 Van- Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Van Havadis Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Van Havadis hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Van Havadis editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Van Havadis değil haberi geçen ajanstır.

01

Tertemi̇z- Bakimli Van - Şabaniye, Süphan, Akköprü, Karşıyaka, Selimbey, Erdemkent, Bahçıvan, Cumhuriyet, Düzyol, Yalı, Kurubaş, Hacıbekir, Haliliye, Hatuniye, Alipaşa, Cevdetpaşa, Eminpaşa, İskele, Seyrantepe, Abdurrahmangazi, Beyüzümü, Kalecik, İstasyon, Bostaniçi, Seyit Fehim Arvasi, Altıntepe, Hacıbekir, Erek, Hafıziye, Esenler, Şemsibey, Kevenli, Serhat, Halilağa ve diğer merkez mahallelerin hepsini tek tek belediyelerin FEN İŞLERİ, YOL İŞLERİ, PARK VE BAHÇELER VE TEMİZLİK ekipleri dolaşsın. Cadde cadde, sokak sokak gezip bakılsın. Bozuk, çökük, kullanışsız yolların hepsi yenilenmelidir. Kaldırımlar yenilenmelidir. Asfalt ve parke taşı, kaldırım, bordür, oluk çalışmaları, yenilemeleri, bakımları, onarımları ve iyileştirmeleri yapılmalıdır Çünkü yenilenmesi gerekenler var, bakım ve onarım yapılması gerekenler var. Yine asfaltsız ve parke taşsız olan stabilize ve toprak yolların tamamına da asfalt serimi veya parke taşı döşemesi yapılmalıdır. Aynı zamanda başta çarşılarımız ve mücavir alanlar olmak üzere yukarıda sayılan bütün mahallelerde, TOKİ sitelerinde, yakın ve uzak bütün semtlerde, şehrin her yanında çöp ve izmaritler toplanmalı, cadde ve sokakların tamamı süpürülmeli ve yıkanmalıdır. Bu mahallelerde bulunan dere, kanal ve arklar da Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından baştan başa temizlenmelidir. TERTEMİZ, BAKIMLI, GÜZEL, FERAH, GÖZ ALICI, HAYRANLIK UYANDIRAN BİR VAN İÇİN KENT GENELİNDE KURUMSAL SEFERBERLİK ZAMANIDIR. ŞİMDİ TAM MEVSİMİ, ŞİMDİ TAM ZAMANI.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Nisan 18:11